Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Карталов: Разширихме репертоарния хоризонт към космоса, наречен "Вагнер"

"Пръстенът на Нибелунга" - за пети път на сцената на Софийската опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет

За пети път Софийската опера и балет поставя пълният цикъл на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“. Представленията са в четири дни до края на май. Акад. Пламен Карталов поставя за втори път тетралогията. Пред „Хоризонт“ той обясни, че всичко се играе така, както е създадено – в оригинал, с едни и същи български артисти:

Можем да поставим една опера с международни артисти, които си знаят репертоара. Но защо да не се „отлепим“ от една традиция, от един нихилизъм на репертоарна политика и да създадем друго усещане за самата публика, да потънем в други светове, в космоса, наречен „Вагнер“ и да разширим хоризонтите – не само Верди, Пучини, не само класика, а да отидем в една литература, която целият свят отдавна е прочел и препрочел.

Има една каста „вагнерианци“ - масово движение за създаване на вагнерови общества по целия свят - те са над 130 и повече от 10 хиляди души непрекъснато пътуват и където се появи заглавие от Вагнер, те отиват и го гледат. Последното поставяне на „Пръстена“ на софийска сцена привлече публика от 17 държави.

Част от многобройните чужденци-зрители на софийските представления са дали своите впечатления за архива на Операта. Никой не идваше за първи път да гледа постановката, те знаят тази литература наизуст, разказа още маестро Карталов. Той мотивира и смяната на диригентите така:

Една и съща постановка, едни и същи артисти, но влизането на друга концепция дава друг блясък в ритуалността на този колос, наречен „Вагнер“, е много интересно.

Диригент на настоящия цикъл е австриецът Манфред Маерхофер.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна