Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите от РБ, без СДС и ДБГ, поканиха премиера на среща

| обновено на 19.05.16 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Партиите от Реформаторския блок, с изключение на СДС и "Движение България на гражданите" поканиха премиера Бойко Борисов на среща.
Гражданският съвет, БЗНС, Народна партия "Свобода и достойнство" и ДСБ искат да се обсъдят какви важни геостратегически закони могат да бъдат приети в месеците, които според тях остават на това Народно събрание.
Втората тема, която искат да бъде дискутирана, е възможността за широка дясноцентристка подкрепа на президента Росен Плевнелиев като независим кандидат за втори президентски мандат.

Гроздан Караджов обясни:

Гражданският съвет на Реформаторския блок, Народна партия "Свобода и достойнство", БЗНС и ДСБ - всички ние сме възмутени от вчерашния вот, при който в името на опазването на властта бяха погазени принципите, нашата програмата и най-вече интересите на нашите избиратели, тези на Реформаторския блок. Изразяваме своята тревога, че без единство и механизъм за вземане на решения в Реформаторския блок, се обезсмисля и става поредната коалиция от службогонци. Не одобряваме начина, по който част от РБ гласуваха на вчерашния вот.

На въпрос защо за втори път издигат кандидатурата на Росен Плевнелиев Радан Кънев отговори:

Не издигаме ничия кандидатура, а и не е работа на политическите партии да издигат кандидатурата на действащия президент, който по Конституция е надпартиен. Ние  се обръщаме към ГЕРБ, конкретно към лидера на партия ГЕРБ - г-н Борисов с покана за разговори в тази посока.

Радан Кънев и колегите му за пореден път направиха прогнозата за оставащи месеци на този парламент.
Дългосрочна стабилност, изградена на базата на рекет и пазарлъци, няма как да се случи и това го знае вече всеки български гражданин. Недостойни пазарлъци от типа  на "Аз ще ти гласувам този закон, ако заедно преодолеем ветото на президента. Давещото се мнозинство води до давещи се кабинети.
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира:
Когато искаш да отидеш на гости на някого ти трябва първо да почукаш на вратата или да му се обадиш по телефона, или да го срещнеш на улицата и да кажеш, извинявай затова, което говорихме през всичките тези месеци, но тогава такава беше ситуацията, такава беше нашата политическа конюнктура, сега обаче виждаме, че без вас няма как да се случи нищо хубаво в държавата и затова искаме отново да бъдем заедно. Може би това отново е поредният опит да ни питате, за да могат и те да бъдат отразени по някакъв начин. Те са достатъчно големи, а пък ние сме достатъчно дребни, нали така, в измерението на политическите сили.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна