Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Пампоров: Промените в Кодекса залагат бомба, за да може да бъдат касирани изборите в Турция

Красимир Гаджоков: Предлага се едно "закърпване" на мощния протест на българите в чужбина

Снимка: Дневник
Окончателното решение за промените в Изборния кодекс очевидно е породено от страха от Турция, независимо как се аргументира в публичното пространство. Де факто, с това ограничение от 35 секции ще бъде засегната единствено Турция, където на последните избори парламентарни избори имаше 136 секции. Също засегнати ще бъдат Великобритания, Испания, САЩ.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" социологът Алексей Пампоров, който изтъкна, че  български избиратели в САЩ може да се наложи да пътуват до съседен щат, за да упражнят правото си на вот, ако бъдат приети новите промени в Изборния кодекс, с които се преодолява и президентското вето.

Сега промените, които предлагат, са написани много по-грамотно от предходните, от юридическа гледна точка. Единственият проблем сега е, че няма никаква аргументация защо 35. Все едно сте хвърляли боб и сте решили.

Пампоров изтъкна, че голямата по размер Турция може да бъде покрита от 60 секции. Той припомни, че на предишните избори зад граница е имало "безобразни секции", разкривани във фризьорски салони и т.н. и изрази надежда този проблем да е отстранен с поправките в Кодекса.

Аз смятам, че те няма да са чак толкова ощетени, конкретно тези в Турция. Първо, защото е близо, и второ, в Анкара в момента има четири секции, а всички хора в тях секции, ако ги съберете на едно място, могат съвсем законно да гласуват в една секция. В Турция ще има проблем само на две-три места – в Бурса, в Измир и в Истанбул като брой хора. Големият проблем е, че се залага една бомба, защото вие имате 18 000, примерно, гласували в Турция, и искате да ги свиете, да ги смачкате, в 5 секции, а после ще кажат: "Тук има по 2-3 хиляди гласували!", Залага се технологична бомба, организационна, за да може след това да бъдат касирани изборите в Турция.

Пампоров допуска прочит, че е възможно промените да са плод на "скрита игра" между "Атака", ВМРО и ДПС.

Проблемът изглежда чисто ксенофобски, ако гледаме медийния прочит на нещата. Те казват: "Нас ни е страх от гласовете в Турция". Даже се казва нещо по-важно, според мен: "Нас ни е страх от това, че ДПС се разцепи, и че гласовете в Турция ще отидат не там, където на нас ни е удобно", защото до този момент нямаше проблеми с толкова много гласуващи в Турция. В момента, със създаването на ДОСТ, се появи един много интересен страх и се влезе в един такъв бърз, ускорен режим.

Социологът е убеден, че все още нямаме такава сигурност на пощите, че да може да се гласува дистанционно, но не електронно, както в Австрия, и изтъкна, че правата на сънародниците ни зад граница остават ощетени:

За да имаме равнопоставеност в третирането от демографска гледна точка, трябва да имаме различен брой секции именно в зависимост от броя на населението. От друга страна, от географска гледна точка също нямаме равнопоставеност в третирането, защото, ако в Турция може с автобус да дойдете за 5 часа, в САЩ 8 часа няма да ви стигнат от един град до друг в един и същи щат.


Гласовете от чужбина почти не влияят на изборните резултати, изтъкна социологът. Причината е, че те се разпределят горе-долу като тези в страната. Ако тези гласове бъдат извадени, eдинствените, които губят, са БСП и ДПС и то по 1-2 депутати.

На сайта на НС няма внесен след 18 май проект за промени в Избирателния кодекс, заяви Красимир Гаджоков от инициативния комитет "Гласувай без граници" и изрази надежда хората да имат възможност да прочетат промените преди гласуването:

Това, което се предлага, е едно закърпване на протеста, много мощен, протест от българите в чужбина. Над 6000 души подкрепихме подписката срещу тези промени и не искаме да приемем, да се съгласим с тези нови промени. Първо – отпадна създаването на автоматични секции, ако през последните пет години там са гласували над 100 души. Сега наново ще трябва да правим всичките тия неща.

Обществото трябва да положи разумни и рационални усилия за предотвратяване на изборните злоупотреби, а тази граница е премината в момента, коментира той.

Аз задавам следния въпрос: Ние, като общество, като българска държава, готови ли сме да преценим кое е всъщност по-опасното за нас – рискът от намаляването на населението, рискът от застаряването, рискът от обедняването на населението в България, каквото наблюдаваме от много години, или рискът от няколко процента, дори 4% да ги наречем, колкото гласуват в чужбина вот, който отива не според желанието на няколко партии в България.

Интервютата на Силвия Великова с Алексей Пампоров и Красимир Гаджоков  можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени