Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Абажер: Пред Крим има сериозни перспективи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред Крим има сериозни перспективи за развитие, Крим е много спокоен и динамично развиващ се регион, който за две години направи големи стъпки. Това мнение изрази в предаването "12+3" Иван Абажер, председател на Българската автономна културна асоциация "Паисий Хилендарски" в Крим. Според него българският бизнес и българските предприемачи, които имат интерес към Крим, могат със своите технологии и производства да навлязат на територията на Руската федерация.

Асоциация "Паисий Хилендарски" инициира бизнес и културно мероприятие с идеята чрез културна народна дипломация да се сближават отношенията между българите и гражданите на руската федерация, подчерта Иван Абажер. Проведена бе кръгла маса, посветена на развитието на Република Крим като свободна икономическа зона с идеята българският бизнес да бъде запознат с преференциите там.

За първи път правителството на Крим съвместно с представители на национална диаспора прави подобно мероприятие в страна-членка на ЕС, подчерта Абажер.

Запитан за живота преди и след анексирането на Крим, Абажер посочи, че се е наложила сериозна адаптация на законодателството към руското, защото украинското значително се е отличавало от него. За година в процеса на синхронизация са били приети повече от 150 закона, а сега Крим разполага и с правото да издава собствени закони.

Абажер, който живее в Крим от 1980 година, разказа, че там имат собствено българско радио и телевизионно предаване, както и собствен вестник.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна