Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дичев: Дилемата дали сме част от света, или сме в нашето блатце стои и до днес

проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

24 май е празник, че успешно сме се интегрирали в цивилизования свят, а не празник на нашата уникалност. Кирил и Методий са приобщили нашата територия към тогавашната цивилизация. И дилемата дали сме в глобалната общност, или сме загледани в нашето си блатце продължава да стои до днес. Този анализ направи в предаването „Нещо повече“ проф. Ивайло Дичев:

Дали схващаме себе си като част от света, или да се оградим с телени огради и да дадем орден на „динковци“ и помежду си да се хвалим и да се тупаме по гърба? Тази дилема отново се явява през Изборния кодекс.

България е голяма глобална мрежа. Ние успяваме на най-различни места по света. Ние сме успешни и адаптивни и в това е нашият шанс.

Вероятно малка част от българите зад граница ще се завърнат физически тук, но те ще се завърнат чрез уменията, парите, децата, инвестициите си. Не ги отлъчвайте, призова културологът, обосновавайки позицията си относно промените в Изборния кодекс и възможността българите зад граница да гласуват по новите правила. Според Дичев трябва да се въведе гласуване по пощата, в което няма нищо сложно, защото се практикува в други страни от десетилетия.

Ивайло Дичев подчерта, че Патриотичният фронт изразява протекционистката, провинциална нагласа на българската политика, която иска да изреже от нацията няколко милиона, които да се движат в чужбина и са им неподвластни.

Срещу тази нагласа трябва да се съпротивляваме, защото ни обрича на много тежко съществуване, категоричен бе преподавателят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна