Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Станчев, НСОРБ: Ще предложим законови промени за повече правомощия на общинските инспектори

Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) започват кампания за превенция на престъпността. В цялата страна ще бъдат проведени шест работни срещи.
 

Първата среща ще е днес в Ямбол, където министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов ще се срещнат с представители на местната власт.

Приветстваме тази инициатива, да отидем при хората от практиката и да ги изслушаме. На място да се видят и постиженията, и проблемите и на място да се търсят решенията, коментира в предаването "Преди всички" Благой Станчев от Националното сдружение на общините.

Той обясни, че в Ямбол днес ще бъдат събрани кметовете на всички 33 общини от Югоизточна България:

Ние ще търсим общи проблеми, които са значими за всички общини, и решения, които ще подобрят живота на местно ниво. Един от сериозните проблеми е недостигът на кадрови ресурс на МВР в малките населени места. Ние си даваме сметка обаче, че не може дейността по превенция да бъде прехвърлена само на едно ведомство.

За справяне с битовите престъпления е необходим комплексен подход, категоричен е Станчев:

Държим да се включат активно и другите институции – и местните структури на Агенцията за социално подпомагане, и училищата, също така и здравните инспекции, Агенцията за горите, службите по земеделие.

Той каза още, че сегашният вариант на Общинската полиция не е удовлетворителен и ще бъдат направени алернативни предложения, така че такова звено да има и в по-малките общини. Сега за издръжката са необходими много средства.

Ние ще предложим законови изменения, които да дадат определени правомощия на хората от общинските инспекторати, така че те да могат ефективно да вършат дейността си. В момента те са само едни констататори на нарушения, без да могат да вземат каквото и да е отношение по преодоляването на тези нарушения, обясни Благой Станчев.

Той коментира и арестите в Галиче, където бяха задържани 12 души, сред които и кметът Ценко Чоков:

От доста години има сигнали и проверки. Сега като че ли малко е пресилена тази цялостна реакция и тя се извършва по-скоро под обществен натиск. Не бих искал да правя паралел, но по същия начин протекоха обстоятелствата около едни събития във Враца. В последствие се оказа, че нещата не са точно така, както изглеждаха на пръв поглед, така че бих искал да се въздържа от категорична реакция от първия прочит.

Според Благой Станчев в случая "Галиче" обществената реакция и реакцията на МВР е малко позакъсняла.

Цялото интервю с Благой Станчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени