Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири медала за българките от Световната купа по художествена гимнастика

Четири медала спечелиха българските гимнастички на турнира за Световната купа по художествена гимнастика, която завърши в София. Страната беше домакин на състезанието за шеста поредна година.

След среброто в многобоя, ансамбълът ни стигна до златото във финалите на отделните уреди. Невяна Владинова извоюва бронз във финала на лента.

Възпитаничките на Ина Ананиева, в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, изиграха безупречно съчетанията си с пет ленти и обръчи и бухалки и получиха оценка от по 18.550 точки. 

Михаела Маевска: Наистина сме много щастливи, че по този начин успяхме да завършим последното състезание в тази зала. Публиката беше невероятна, само за нас, много сме доволни. Наслаждавахме се на момента, че за последно слушахме химна в "Арена Армеец", както и че въобще го слушахме, защото е доста трудно, както видяхте. Много сме благодарни. Вече съм щастлива, чувствам се добре, не ме боли нищо, така че само напред.

На второ място на ленти е Русия с 18.300 точки, а третото място заеха Израел и Беларус, които получиха равни оценки от 18.150 точки. Във финала на два обръча и три чифта бухалки среброто е за Беларус с 18.350 точки, а бронза взе петорката на Италия с 18.300 точки.

Това беше последно състезание за ансамбъла пред българска публика, тъй като гимнастичките ще прекратят кариерата си след олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Затова и публиката в залата им отдаде заслуженото внимание.

Невяна Владинова изигра с много настроение съчетанието си на лента и взе бронза с 18.250 точки, което е най-високата оценка за нея в цялото състезание. Това е и първо отличие в кариерата на Владинова за Световната купа. Гимнастичката на Бранимира Маркова завърши шеста на обръч и се класира на шесто място във финала на топка. Там седма е другата ни представителка Катрин Тасева. Снимка

Невяна Владинова: Много съм щастлива наистина, че успях да си изиграх лентата, както и другите уреди ги изиграх добре, но на лента дадох всичко от себе си и мисля, че това се видя. Адски съм щастлива. Това ми е първи медал от такъв голям форум и много се радвам, че стана пред родна публика и успях да зарадвам моите фенове. Надявам се в бъдеще все по-често да ми се случва. Може би сега имам повече самочувствие, но не трябва да се главозамайвам, има още върху какво да се работи. Забравяме това състезание и продължаваме да работим. Усещането е уникално да ти станат на крака, за мен публиката винаги е била най-голям съдия, винаги съм се радвала много, когато съм успявала да трогна публиката.

Ефросина Ангелова (старши треньор на националния отбор жени индивидуално): Прекрасно се чувствам, най-вече за Неви и за Брани, за работата, която сме вложили. Тя го заслужава този медал. Това ще бъде още по-голяма мотивация за Неви за европейското първенство, но определено виждаме градацията в нея на състезанията и стискаме палци за европейското първенство. Прекрасно е да се играе пред българската публика, защото ни посреща с топлота и поддържа много нас и нашите гости.

Снимки: БФХГ


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна