Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи ден на новия, по-скъп билет в София

Снимка: БГНЕС
От полунощ влезе в сила новата цена на билета за пътуване в градския транспорт в София – 1 лев и 60 стотинки. Глобата за нередовен пътник вече е 40 лева, а актът – 200 лева. Тези, които са купили билети, или талони за многократно пътуване на старата цена, ще могат да ги сменят с нови до края на септември, като доплатят разликата. Замяната ще става във всички пунктове за продажба на превозни документи.

Цената на картите за градски транспорт не се променя. Поскъпването на билета ще засегне между 10 и 15 процента от пътуващите с градския транспорт в София, защото останалите ползват преференциални или абонаментни карти.

Животът на новия билет в София започна с опашки от желаещи да заменят старите си билети още от вчера. В редица превозни средства в последния ден на билета със стара цена водачите на автобуси, трамваи и тролейбуси нямаха налични билети за продажба.

Директорът на Центъра за градска мобилност Румяна Милова обеща засилени проверки, а контрольорите очакват, че може днес работата им да бъде затруднена, тъй като много хора обявиха, че ще пътуват гратис в знак на протест.

Навсякъде проверяваме масово и ще продължим така да проверяваме. Районите, в които основно се пътува гратис са "Дружба", "Орландовци", "Люлин", направлението към Кремиковци, крайградските линии, обясни контрольор от градския транспорт в столицата.

От новата цена на билета недоволстват и шофьорите:

Новата цена на билета не ни устройва нас, шофьорите. Първо, не сме билетопродавачи, второто нещо, неудобно е. 1.60 е билета, 40 стотинки постоянно трябва да връщаме. Новата цена е висока. За тези бедни хора това е много. Като време 50 минути ги возим от тук до "Дружба". Според мен, цената си е реална, ако се движат за 50 минути, но ако се движат за две, три спирки не е оправдано.

От Столичната община от края на март обясняват, че с повишаването на цената на билета се цели намаляване на гратиса и подобряване на условията за пътуване в градския транспорт, в това число въвеждане в експлоатация на нови превозни средства.

Ретроспекция на общинските решения във връзка с поскъпването на билета за еднократно пътуване и мненията на граждани чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна