Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от личния музей – доц. Златко Павлов за театъра и за музея

БНР Новини
Доц. д-р Златко Павлов в студиото на "Европейски паралели – за музея, за галерията"
Снимка: Божидар Любенов

Доц. д-р Златко Павлов открива своето влечение към театъра още докато следва „Фармация“ във Висшия медицински институт – София. В онези години се проявяват и качествата му на режисьор – в мазето на института създава първия ъндърграунд театър в България, наречен "Глас". По негова инициатива възниква и авангардния литературен кръг "Опит-67". Публикува свои тематични творби в различни печатни издания, играе в Народния театър, а също и в Студентския театър, с художествен ръководител Людмил Кирков. По-късно, докато е студент във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", участва в пет български игрални филма. Първите му актьорски изяви са в пернишкия драматичен театър, а по-късно в театъра в гр. Хасково. Участва и в повече от 500 спектакли, като изпълнител на художествено слово, реализирани в цялата страна.
От 1980 година доц. д-р Златко Павлов, решава да се отдаде на театралната педагогика. Неговата преподавателска кариера започва във филиала на СУ "Св. Кл. Охридски" в гр. Благоевград (преобразуван във Висш педагогически институт, а сега - Югозападен университет "Неофит Рилски"). Избран е за ръководител на Катедрата по театрално  изкуство и заместник-декан на Факултета по Изкуствата на Югозападния университет "Неофит Рилски". Тук неговата творческа съзидателност отново се проявява. Основава Учебен студентски експериментален театър – УСЕТ и като негов режисьор и художествен ръководител поставя повече от 80 спектакли, които са показвани на международни театрални форуми в България, Украйна, Естония, Чехия, Македония. За цялостната си дейност е получавал различни награди и отличия. Своите наблюдения и опит в областта на театралното изкуство е описал в 10 книги, някои от които са част от процеса на обучение на младите актьори днес.
С доц. д-р Златко Павлов разговаряме за взаимодействието между театъра и музея, за ролята и отговорностите на тези две институции. Ще научим и някои от историите, които пази неговият личен музей.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна