Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеоритен дъжд върху плажа

БНР Новини
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

Бях очарована да науча, че нашенци са развъртели голям бизнес с метеорити менте за 30 евро камичето. Напипали те търговска ниша в интернет и продават в аукционни сайтове някакви късове като твърдят, че предлаганото са космически тела с извънземен произход. Метеоритите, обясняват запознати, са много видове. Биват железни, желязно-каменни и каменни. По света това било много актуален бизнес. У нас с него сме по-назад, но хора от Франция, Италия и Испания се чудят как в малка България има такъв наплив от метеорити, при това на достъпна цена и купуват. Всъщност, предлаганата стока само се доближавала по външен вид до оригинала, ама кой ти гледа тази подробност като е модно да си боцнеш метеорит в центъра на хола. Нищо че няма сертификат. А, иначе, за обща култура да ви кажа, че истинската находка трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт.
Защо обаче ви занимавам с тази история ли? Не защото се чудя какво да ви разказвам, а защото тя много ми прилича на една друга история, значително по-актуална за икономиката ни.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна