Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията ни по хокей на трева отпразнува 25-годишния си юбилей

Снимка: Sportal.bg

С пищно тържество и голяма торта днес в Пресклуб “България” родната федерация по хокей на трева отбеляза 25 години от създаването си. Бившият председател и най-дългогодишен член на УС Бончо Златев заедно с генералния секретар доц. Антонио Антонов връчиха на състезатели, треньори, деятели специално учредените награди за заслуги – сребърен и бронзов знак.

Сред получилите високото отличие бе и мениджърът развитие на Европейската федерация по хокей на трева Норман Хюс, подкрепил 8 проекта за хокея у нас. Когато през 2002 г британецът, който е и бивш треньор на националния отбор, тръгва да кръстосва държавите от Стария континент и да оценява условията за зеления спорт, той вижда, че България е бъдещия център на Балканите, разказа самият висок гост. Днес страната ни помага на Румъния, Сърбия и Македония да вървят напред в хокея. Норман Хюс пожела следващите 25 години на БФ Хокей на трева да са още по-успешни. А календарът на успехите е доста наситен.



През  1995 г. се правят първите стъпки на женския хокей,. Три години по-късно, през 1998 г., националният ни отбор мъже записва първото си участие на Европейско първенство. Същата година европейски дебют правят и младежите до 21 години, като регистрират и първата си победа на състезание от такъв ранг – срещу отбора на Грузия. Пред 1999 г. се полагат основите на детско-юношеския хокей. През 2005 г. националният ни женски отбор за първи път участва на Европейско първенство и става 6-и в дивизия ІІІ, а 2 години по-късно сме и на Европейското първенство на нациите за мъже. През 2006 г. в к.к. “Албена” се открива първото игрище с изкуствена трева  по програма на МОК и МФХ. А през 2010 г.  БФ Хокей на трева изготвя проект по програмата “Second Hand” на Европейската федерация за изграждане на 5 малки терена в общините Бяла, Мадан, Неделино, Рудозем и Свищов. През 2014 г. България влиза в световния елит с първото си участие в Световната лига за мъже и постига 2 победи.  

Днес хокейното семейство се състои от 34 активно действащи клуба. По случай четвъртвековния юбилей в традиционния турнир за Купата на ректора на НСА ще бъде даден старт на новата дисциплина – хокей 5 – по-атрактивна, по-опростена в правилата и по-достъпна разновидност на играта, похвали се доц. Антонов. Сред гостите ще бъде и Марайке Флоурен – президент на Европейската федерация по хокей на трева.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени