Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рейнджъри от България, Грузия, Азербайджан и Турция проведоха съвместни тренировъчни учения

В района на турската провинция Ъспарта се проведоха съвместни тренировъчни учения  на рейнджъри от България,Турция, Грузия и Азербайджан.

21 са българските рейнджъри от елитните специални части, които са взели участие в тях
,съобщиха от командването на турската страна. С толкова са участвали и Грузия, и Азербайджан, като най-внушителна е била групата на турските рейнджъри -60.

На тренировките е било отработено учение за защитата на сигурността на отсечка от морския бряг, в близост до която се намира летище под контрола на ООН, както и за унищожаването на терористична база. Тренировките, в които рейнджърите от четирите страни са участвали, са се провели по море, по суша и по въздуха с хеликоптери "Сикорски". Част от учението включвало придвижване в подземен лабиринт, пълен с водни влечуги, както и скок от най-високата тренировъчна кула, носеща името Карабурун. 

Целта на съвместните тренировъчни учения е обмяна на опит за усъвършенстването на способностите и уменията на рейнджърите, както и отработването на различни модели и техники при планиране и съвместно изпълнение на операции, а също така и сътрудничество в различни точки при терористични атаки, посочи отговорен турски представител.

Двама турски генерали - Камил Башоглу и Метин Ийидил, както и военните аташета на страните-участнички, са били наблюдатели. С висока оценка за подготовката си са били удостоени рейнджърите от България и Турция, които са съюзници в НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени