Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън спечели "Гран При на Канада" и се доближи на 9 точки до Нико Розберг

Люис Хамилтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шампионът Люис Хамилтън с болид "Мерцедес" спечели "Гран При на Канада", седми кръг от шампионата по автомобилизъм във Формула 1. Британецът съкрати аванса на своя съотборник Нико Розберг, който направи непредвидено спиране в боксовете и завърши на петата позиция в крайното класиране в състезанието. Това е втората поредна победа през сезона и общо 45-а в кариерата на 31-годишния Хамилтън, който финишира след 1:31:05.296 часа. Най-големият съперник на британския пилот - Себастиан Фетел с "Ферари", изпревари двамата пилоти на "Мерцедес" на старта на надпреварата, но изостана заради стратегията на "Ферари" с две спирания в бокса.

Люис Хамилтън смени гумите си само един път - 25-ата обиколка, а това му помогна да завърши на лидерската позиция в Монреал. Преди две седмици Хамилтън се поздрави с успеха и в Монте Карло, а успехът му е общо пети на пистата "Жил Вилньов".

Британецът съкрати аванса на Розберг в генералното класиране на само девет точки. Лидерът Нико Розберг има 116 точки, докато Люис Хамилтън е със 107. Фетел е трети до момента със 78 спечелени точки.

Германецът Себастиан Фетел беше втори в Монреал, изоставайки на малко повече от пет секунди след победителя. Трети в състезанието в Канада се нареди финландецът Валтери Ботас "Уилямс" - на 46 секунди след Хамилтън. Младият холандец Макс Верстапен от отбора на "Ред Бул" остана на четвъртата позиция в крайното класиране в състезанието за "Голямата награда на Канада".

На 19 юни е "Гран При на Европа" в Баку (Азербайджан), осми кръг от шампионата във Формула 1.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени