Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Явно на ЕК вече ѝ е писнало и започва да ни удря през пръстите

Атанас Чобанов
Снимка: Дневник

Европейската комисия (ЕК) потвърди за Националното радио, че има временно спрени плащания по проекти на Програмата за развитие на селските райони.

Главният редактор на сайта "Биволъ“ Атанас Чобанов коментира в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", че от сайта са направили запитване във връзка с плащанията по проектите на Програмата за развитие на селските райони още преди месец и отговорът е бил, че ЕК не коментира решения, които не са окончателни:

4 пъти е правен опит да бъде избран сартифициращ орган от българска страна и четирите пъти са в нарушение на закона, без обществена поръчка. Последното, което измислиха е да се направи специална агенция, която да е на подчинение на Министерството на земеделието. Това едва ли ще се приеме, защото ако се направи, означава проверяващите да се проверяват сами, т.е. ръката, която плаща, да бъде проверявана от тази, която взема, образно казано.

Той допълни:

Ние искахме да направим няколко проверки. Държавен фонд "Земеделие" не желае да ни предостави списък със сумите и собствениците на тези проекти, защото там се крият много къщи на приближени до властта. Тези данни се пазят много стриктно. Аз отправих апел към министъра на земеделието да съдейства, за да се получат тези данни, защото тя забрани по новия програмен период да се финансират къщи за гости. Явно си е дала сметка за какви нарушения става дума. Всеки си е заровил главата в пясъка и се прави, че няма нарушения, но от ЕК виждат, че има нерушения и явно вече им е писнало и започват да ни удрят през пръстите.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Атанас Чобанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени