Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха олимпийското село в Рио де Жанейро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийското село за игрите в Рио де Жанейро беше открито с официална церемония, съобщиха организаторите. Президентът на МОК Томас Бах присъства на събитието и заяви, че това е едно от най-красивите олимпийските села, които някога е виждал.

Комплексът в Рио разполага с 3604 апартаменти, които са разположени в 31 сгради. Селото ще бъде дом на повече от 18 000 спортисти, официални лица, служители и доброволци по време на олимпийските и параолимпийските игри през август и септември. Олимпийското село е оборудвано с видео игри, музикални инструменти и козметичен салон, а в него ще има още психолози, религиозен център, басейни и тенис кортове. След Олимпиадата този комплекс ще бъде преустроен в луксозни жилищни сгради.

Спортистите ще бъдат изправени пред едно от най-трудните състезания от живота си, но в същото време ще живеят тук заедно в мир. Те ще отпразнуват заедно и така ще изпратят послание за мир и уважение към целия свят, заяви Томас Бах.

Въпреки финансовите и организационни проблеми, както и забавянето на някои обекти, организаторите успяха навреме да открият олимпийското село. Първите спортисти е очаква да пристигнат на 24 юли. 

Летните олимпийски игри в Рио ще се проведат от 5 до 21 август, а параолимпиадата е от 7 до 18 септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени