Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между ЕС и Русия трябва да се обновят

Снимка: архив

Основен външнополитически акцент на 20-я  юбилеен Санктпетербургски икономически форум са разговорите свързани с необходимостта от обновяването на отношенията между Русия и ЕС. 

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер каза пред участниците, че вратата, трябва да продължи да бъде отворена въпреки режима на санкциите, който съществува в отношенията между Брюксел и Москва.                                           
Бившият президент на Франция Никола Саркози, който също е в Санкт Петербург, се изказа за необходимостта от свалянето на санкциите срещу Русия, добавяйки, че сега ЕС не може да си позволи да страда и че по-силният трябва да подаде ръка на по слабия, като според него по-силният е Русия.                    
Според бившия френски външен министър Юбер Ведрин, ЕС трябва да излезе от, както го определи, украинския капан и да отвори отношенията си с Русия, коментирайки, че минският процес е добър, и че "нормандската четворка" добре изпълнява своята мисия. Ролята на Русия според Ведрин сега е много важна в Сирия, затова Европа и САЩ трябва да се договорят с нея за това как ще изглежда Сирия след войната. Той направи общата оценка, че днес отношенията между Русия и ЕС са много по-лоши отколкото преди близо 30 години отношенията между бившия СССР и Запада.                                                                                                           
Днес руският президент Владимир Путин ще разговаря с италианския премиер Матео Ренци, чиято страна е партньор на икономическия форум в северната столица. Те заедно с казахстанския президент Нурсултан Назърбаев ще участват в панел посветен на новите икономически  реалности, термин с който Кремъл обяснява наложените санкции от страна на Брюксел и Вашингтон върху Москва заради анексирането на Крим и конфликта в източна Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени