Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млн. повече гласоподаватели поискаха Великобритания да напусне ЕС

| обновено на 24.06.16 в 10:20
Искане за оставката на премиера Дейвид Камерън и загатване за референдуми за излизане на Шотландия и Северна Ирландия от Великобритания последваха окончателния резултат от референдума за членство на Обединеното Кралство в Европейския съюз.

Над 1 млн. повече гласоподаватели поискаха Великобритания да напусне ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън трябва незабавно да си подаде оставката, заяви лидерът на националистите във Великобритания Найджъл Фараж, който води кампанията за излизане на страната от Европейския съюз.

Неговите колеги от консервативната партия обаче призовават Камерън да остане начело на страната въпреки изхода от референдума. Това се случи с писмо на Борис Джонсън и Майкъл Гоув, които подкрепяха излизането на Великобритания от Европейския съюз и бяха лицата на кампанията за така наречения "Брекзит".

Водещи политици от Шотландия и Северна Ирландия обявиха, че вече интересите на техните две държави не могат да бъдат представени от Великобритания, тъй като и северноирландците, и шотландците, ясно са показали, че искат да останат в Европейския съюз. За разлика от тях Уелс гласува за независимостта на Великобритания от Европейския съюз. В същото време сътрудник от кабинета на Дейвид Камерън заяви:

В момента наистина сме в неизвестна територия. Всички в кабинета сме много уморени. Никой не е спал.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна