Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Каролев: Падането на лирата е резултат от моментна паника

Падането на курса на британската лира в момента е резултат от паника. Паниката обаче бързо се овладява. Великобритания все още не е излязла от Европейския съюз, а и да излезе, пак нищо фатално няма да се случи, коментира в предаването "Хоризонт за вас" финансистът Владимир Каролев.

По думите му има процедури, преди да се стигне до фактическото напускане на Евросъюза, които не са изяснени нормативно:

Първо, това трябва да мине през английския парламент, защото нито член 50 на Лисабонския договор, нито английските закони казват как се случва това събитие с напускане на държава от ЕС. Позволено е, но не е описано как ще стане. В английския парламент непропорционално са представени законодатели от Лондон и Шотландия. А както знаем, Лондон, Шотландия и Ирландия гласуваха абсолютно еднозначно за оставане на Великобритания в ЕС. Втората причина, поради която Брекзит може да не се случи, е, че първо, започват преговорите за условията за напускане, а трима от европейските лидери вече казаха, че договорените отстъпки пред Англия вече не са валидни. Това ще бъде допълнено с много сериозни проблеми за английската икономика, ако напуснат ЕС, защото не могат да очакват някакви много благоприятни правила за търговия с Евросъюза.

Англия изнася повече за ЕС, отколкото ЕС за Англия, посочи Владимир Каролев и допълни, че има много икономически причини, които ще променят мнението на повечето британци, решили да подкрепят излизане на страната от Евросъюза.

Цялото интервю с Владимир Каролев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна