Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Вецев: Изследването на предсърдното мъждене намалява риска от инсулт

| обновено на 27.06.16 в 17:58
Снимка: БНР

Националната пациентска организация със съдействието на столичната болница "Света Анна" даде възможност на желаещите да проверят риска си от  предсърдно мъждене в акция по измерване на кръвното налягане, пулса и наситеността на кислород в кръвта. Участниците в кампанията получиха оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Предсърдното мъждене се характеризира с неравномерна сърдечна дейност. Необходимостта от това профилактично изследване мотивира д-р Иван Вецев, който подчерта, че при пулс над 100 удара в минута има риск от инсулт:

Пулсът се движи между 60 и 100 удара в минута. При пациентите, които имат проблеми с пулса, той е по-учестен, над 100 обикновено, особено при пациенти с предсърдно мъждене той е доста учестен, неравномерен, т.е. ние трябва да следим и за равномерност на пулса и за неговата напълненост, т.е., дали го усещаме добре и правилно.

Предсърдното мъждене е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 милиона души в Европа, обясни още д-р Вецев.

При около 75% от случаите на предсърдно мъждене последствието е инсулт, защото се променят характеристиките на кръвта и се образуват микротромби. Много често самото заболяване се диагностицира, когато пациентът вече има инсулт. Ако пациентът знае преди това, че има предсърдно мъждене, той ще профилактира това състояние и ще може да избегне инсулта и инвалидизацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна