Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабрика за идеи - малки стъпки за промяна на ежедневието

Снимка: ideasfactorybg.org

Предизвикателството за социална промяна на „Фабрика за идеи“ вече има нови герои. В тазгодишната сесия за иновативни идеи и практики, които с малки стъпки могат да променят средата около нас са се включили над 120 души, вложили време и усилия в четиридневен брейнсторминг по места и сформиране на работни групи. Над 22 екипа ще работят в цялата страна, като най-много екипи са се регистрирали във Враца, съобщи за „Хоризонт“ Янина Танева, съосновател на Фабриката за идеи. Предизвикателства за промяна са били отправени на територията на Бургас, Габрово, Враца, Горна Оряховица, Пловдив и София.

Според Янина Танева, подобни инициативи компенсират слабата чувствителност на институциите към малките нужди на хората и човешки ориентираните процеси. Решенията за бъдещето ни не следва да бъдат в ръцете изцяло на политическата класа, защото създаването на силни местни общности е имунната система на обществото, каза още тя и подчерта колко е важно малките общности да бъдат форма на нормалност, а участниците в тях да не се чувстват като лудите сами. 

Танево онагледи тазгодишната кампания за предизвикателства с примери от различни градове и отбеляза, че граждани са отправяли предизвикателства и директно към служители на общините. Вследствие на акцията незрящите във Враца например ще се сдобият с малък павилион-преводач от брайлова азбука, който да улесни хората със зрителни проблеми в общуването им с институциите. В Пловдив има предложение за библиотека в градския транспорт и за оформянето му като артерия за култура и преносител на културно съдържание. В София е разработен аудио-гайд на четирите езика на най-големите бежански групи, който да информира бежанците за правата им и да им дава достъпна информация за взаимодействие с институциите и ориентиране в града. В Габрово има идея за обявяване на седмица без домашни, като спестените часове учениците да могат да инвестират в доброволческа помощ и граждански организации.

През ноември идеите-предизвикателства за социална промяна ще могат да бъдат проследени в тяхното развитие и израстване на специален форум във Враца.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна