Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Сократова: Най-голямата опасност в момента е, че национализмът избуява

Ася Сократова
Снимка: ciela.bg

В Древна Гърция са създадени първите систематични политически теории за държавата, видовете форми на управление. Платон разглежда промяната и смяната на държавните управления като кръговрат. "Всяка държавна уредба загива от вътрешни противоречия, присъщи на собствения й принцип и от злоупотребата с него ". Така започва книгата "Neverend" на писателката Ася Сократова.

В книгата бяха избрани 12 човека – най-добрите в България, след един кастинг. Идеята беше те да отидат на едно съвършено място и да създадат един идеален свят. Това, разбира се, е една утопия. И както се оказа няма как да се случи. Те могат да живеят за известен период от време заедно, да създадат нещо, но в крайна сметка тази заедност се разпада в един момент. Накрая се оказа, че няма как да направиш съвършен свят от несъвършени хора, каза Ася Сократова в предаването на "Хоризонт " "12+3".

Най-голямата опасност в момента е не толкова, че едно идеално общество не може да продължава вечно, а че другата крайност -  национализмът избуява в последните няколко месеца. Има опасност тези организации да станат много популярни и те да дойдат на власт. Наред с техния патриотизъм те се опитват да съдят другите хора - те казват "Не сте добри за нашата държава, вън от тук". Това са обратни на европейските ценности. В това виждам най-голямата заплаха.

Платон също пише за демокрацията не много добри неща, разказа още Ася Сократова:

Той пише, че това е превес на мнозинството, но според него те са по-бедните. Тоест имущественият ценз е решаващ за това дали законите са добри или не. В случая с този референдум, аз не смятам, че такива важни решения трябва да бъдат давани в ръцете на обикновения народ.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна