Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Юмер: ИДИЛ става по-агресивна, за да напомни на Турция на коя страна трябва да застане

Мехмед Юмер
Снимка: БГНЕС

Атентатът в Турция само съвпадна със затоплянето на взаимоотношенията между Турзия и Израел, както и започналите разговори с Москва. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" журналистът Мехмед Юмерглавен редактор на вестник "Заман" в България, според коготоатентатът е "срещу самата Турция" и нишката му трябва да се търси извън границите на страната.

Ударът вече е към Турция! Досега ИДИЛ по-скоро организираше акции, в които главно жертва бяха, ако си спомняте, на Султан Ахмед, чужди туристи, или прокюрдски активисти, както беше в Анкара точно преди изборите на 1 ноември миналата година.

Юмер изтъкна, че досега Анкара се е обявявала против чуждестранна подкрепа за кюрдите, които воюват срещу групировката в Сирия, преди да започне затоплянето във външнополитическите си отношения с регионалните сили. Ключов за "Ислямска държава" град е разположен на 45 километра от границата на Турция и това допълнително изостря чувствителността на групировката към евентуално сътрудничество на Анкара с глобалните играчи, които се опитват да обезвредят джихадистите.

В този момент ИДИЛ става по-чувствителна, по-агресивна, за да напомни на Турция, в крайна сметка, на коя страна трябва да застане. В Турция, според анализатори, мрежата на ИДИЛ доста се е разширила, защото, това е гениално, просто, когато тръгна сирийската криза през 2011 г., Турция подкрепяше опозиционните сили срещу Асад. Нека да отбележим, това беше главно политиката на тандема Ахмед Давутоглу и Реджеп Ердоган, който сега е президент. Нека напомним, че генезисът на ДАЕШ или ИДИЛ е от сирийските опозиционни сили.

Юмер изтъкна, че има "ново втвърдяване от страна на турската държава в Югоизточната част", но то е резултат и на слагането на край на т.нар. "процес на мирно отваряне към кюрдите". В процеса "и двете страни не са били толкова искрени" коментира Юмер. Резултатът е, че армията дава жертви, а държавата въвежда извънредно положение.

Интервюто на Даниела Якова с Мехмед Юмер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна