Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е сред основателите на първия камерен оркестър в Северна Холандия

БНР Новини
Теодора Недялкова
Снимка: teodoranedyalkova.com

В предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с младата и амбициозна виолончелистка Теодора Недялкова. Тя завършва Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, град Плевен през 2009 година и веднага е приета да следва в Консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Холандия в класовете на изтъкнатите професори Ян Ипе Нота и Мишел Щраус. Отличена е с престижни награди от международни и национални конкурси, а от март 2011 г., е член на Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (Амстердам, Холандия), което й осигурява възможността да свири на инструмент, направен от известния холандски лютиер Яп Болинк.

През 2015 година Теодора Недялкова участва на музикалния фестивал „Аурора“ в Швеция, тогава късметът й се усмихва и тя получава уникалния шанс да свири под диригентската палка на Курт Мазур.

От 4 години Теодора е част от Струнен квартет „Канто“, заедно със своите колеги от квартета тя създава „Камерен оркестър на Севера“ – първият подобен състав в този регион на Холандия.

В петък (1 юли), от 23 часа по програма „Христо Ботев” ще може да чуете подробностите около идеята и възникването на новия оркестър, както и запис от дебютния им концерт, състоял се само преди две седмици в Грьонинген.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна