Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се срещнаха на форум на ЧИС в Сочи

Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сочи днес се проведе среща на министрите на външните работи на страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. На нея за първи след свалянето на руския бомбардировач над Сирия в края на миналата година и след влошените отношения между Москва и Анкара се проведе подобна среща на високо равнище между правителствени представители на двете страни. На форума в Сочи участва и българска делегация водена от министъра на външните работи Даниел Митов.

Последната среща на съвета на външните министрите на ОЧИС, която се проведе в Сочи в края на руското председателство, фокусира вниманието на всички чуждестранни и руски медии със срещата между руският и турският министър на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Тя стана факт, след като турският президент Реджеп Таийп Ердоган в писмено обръщение до руския президент Владимир Путин помоли за извинение за сваления руски боен самолет над Сирия от турските ВВС преди 7 месеца, което доведе до дълбока криза между Москва и Анкара.

Пред БНР в Сочи министър Чавушоглу коментира разговора с руският му колега Сергей Лавров.

Обсъдихме икономическите и търговските въпроси между Турция и Русия и реализирането на посещения на високо равнище между президентите и премиерите на страните ни и тези между външните министри в частност между Сергей и мен.Дискутирахме и регионалните въпроси. Срещата беше много конструктивна и тя се проведе в много приятелска атмосфера, каза Чавушоглу.

Той съобщи, че двамата президенти Ердоган и Путин може да се срещнат още през август в Сочи, преди срещата на Г20 в Китай в началото на септември. Ръководителят на турската дипломация коментира и двустранната среща с българския министър на външните работи Даниел Митов, описвайки я като плодотворна и важна.

Обсъдихме двустранните отношения, както и регионалните въпроси и отношенията между Турция и ЕС. Също така и миграционния въпрос. Срещата беше много конструктивна и плодотворна, допълни

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна