Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Василев:

Докато има нерешени вътрешни проблеми, пътят към ЕС ще изглежда все по-далеч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът на разширяване на Европейския съюз със страни от Балканите ще се забави, заявиха в интервю за предаването "Събота 150" журналистите Ивайло Василев и Пламен Йотински.

Брекзит определено ще забави реализирането на желанието на Сърбия и Македония, но по-скоро забавянето им по европейски път се дължи на тях и на техните "добри" съседи, заяви Пламен Йотински.

Що се отнася до Македония, нещата са в две посоки като пречки и те за съжаление не идват от Брекзит, а се коренят в отношението на Гърция към Македония – определено Гърция спъва Македония изобщо към присъединяване към всякакви общности, в които Гърция има право на вето.

Еврочленството на Сърбия има няколко въпроса, които трябва да се поставят. От страна на България на мен ми е неясно защо ние безапелационно подкрепяме еврочленството на Сърбия при положение, че има неразрешени проблеми. Би трябвало да артикулираме ясно, когато има някои нерешени въпроси да ги назоваваме с истинските им имена, а не да ги обличаме в едни бюрократични фрази, които казват нещо само на една шепа хора.

Според Ивайло Василев властите у нас могат да вземат пример от хърватските, които по пътя на преговорите на Сърбия за членство в Европейския съюз са поставили конкретни искания и са стопирали преговорите:

Другите не се притесняват да поставят това, което смятат, че е в техен национален интерес.

Проблемът на целия регион са големите им вътрешни проблеми, а не толкова Брекзит или каквото и да е било друго. Той несъмнено ще окаже някакво забавяне, но те имат междуособици, които не са решени вече няколко години, каза още Ивайло Василев:

Големият проблем не са преговорите с Европейския съюз, а това, че те трябва да си решат своите собствени вътрешни проблеми и едва тогава да преговарят. В Косово и в Албания подкрепата за евроинтеграцията е между 80 и 90%. Но проблемите на Косово с Македония, Сърбия  и Черна гора са такава спирачка по пътя им, че докато не нормализират отношенията си, и дума не може да става за преговори за членство. Същото е и в Босна, но там по-скоро проблемите са вътрешни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна