Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле: Германия иска националните правителства да определят темпото за бъдещо сътрудничество в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Волфганг Шойбле даде знак, че Германия желае националните правителства да определят темпото на бъдещо сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Той отбеляза, че при необходимост те трябва да отбягват директивите на Европейската комисия.

Коментарите на Шойбле бяха направени в негово интервю през уикенда за телевизия ARD и за вестник Welt am Sonntag и сякаш очертават зараждащия се отговор от страна на правителството на канцлера Ангела Меркел на проведения през миналия месец референдум във Великобритания за излизане от ЕС. Това сякаш е сигнал за задаващ се сблъсък с привържениците за все по-голяма интеграция в Съюза в лицето на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на правителствата, които гледат на водената от властите в Берлин строга бюджетна политика (политика на бюджетен излишък, но без допълнителни държавни разходи) като ограничаваща икономическия растеж и разкриването на нови работни места.

Според Вофганг Шойбле сътрудничеството в областта на отбраната, което е възможно да се включи в проект за съвместен фонд, воден от Германия и Франция, както и европейски тласък за насърчаване на дигитални компании, който да се противопостави на "американските монополи", са начините, по които ЕС може да покаже своята полезност на фона на нарастващия скептицизъм в цяла Европа.

Напредъкът не трябва да се определя от "най-бавно развиващите" от 27-те страни - членки в Съюза, извън Великобритания, допълни той.

Сега е времето за прагматизъм, заяви Шойбле в друго свое интервю за вестник Welt am Sonntag, цитирано от агенция Блумбърг.

Ако не всичките 27 страни желаят да дръпнат заедно от самото начало, тогава ние просто ще започнем само с някои от тях. Ако Европейската комисия не се присъедини, след това ние ще вземем нещата в свои ръце и ще решаване проблеми между отделните правителствата, подчерта той.

Изправен пред натиск да подкрепи стимулиращите разходи на южноевропейските държави, който идва дори от страна на социалдемократическия коалиционен партньор на Меркел, Волфганг Шойбле посочи, че всичките членки на еврозоната се подписали и одобрили правилата за нивата на дълга и на бюджетния дефицит в единния валутен съюз.

Не става дума за спестяване на пари, каза той пред ARD.

Това, което е забележително е, че тези, които спазват правилата, имат добри икономики. Това, с което ние наистина не разполагаме е липсата на дълг.

През уикенда канцлерът Ангела Меркел от своя страна подчерта, че за да може да се възстанови от гласуването на британците за Brexit, Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху конкурентоспособността, икономическия растеж, борбата с тероризма, осигуряването на външните граници на Съюза и понижаване на безработицата сред младите хора.

Младежката безработица е твърде висока и този проблем е тясно свързан с въпроса за икономическата сила и конкурентоспособност в засегнатите страни, каза Меркел.

В интервюто си за Welt am Sonntag финансовият министър Шойбле пък изрази разочарование, че на официалните европейски власти в Брюксел е отнело твърде много време, за да се отговори на кризата с бежанците през миналата година.

Недоволството сред мнозинството хора от ЕС се дължи на факта, че одобрените правила не са били спазени, включително от страна на Европейската комисия в отговор на неотдавнашната суверенна дългова криза в региона, посочи той.

Шойбле обаче отказа да критикува директно шефа на ЕК Юнкер, отбелязвайки, че той го е подкрепил за председател на Европейската комисия.

Не предстои в бъдеще дебат за конкретни личности, допълни той.

Решението за Brexit трябва да се разглежда като един вид събуждане за Европа. Ето за какво става въпрос точно сега, отбеляза Шойбле.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна