Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Киссе: Българите в Украйна искаме културна автономия

Антон Киссе
Снимка: БГНЕС

Българите в Украйна искат автономия, каквато получиха кримските татари. Гласуването в украинския парламент е днес. Българският депутат в Радата, Антон Киссе, коментира в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" това искане:

Ситуацията в Украйна е напрегната и всякакъв диалог за автономията създава напрежение и не се разглежда. Порошенко е съгласен Болград да бъде административен център, защото той е родом от там. Не говорим за териториална автономия и за отцепване на райони, а става дума за културна автономия, за запазване на българската културна общност, за съхранение на езика.

Киссе допълни:

Това ще ни помогне да създадем българска телевизия, да увеличим обхвата на разпространение на българските канали в Украйна, да създадем възможност за по-широко изучаване на българския език и не само да имаме средни училища, но да има и висши учебни заведения, за да може в днешни дни българите тук да се реализират с помощта на правителството на Украйна и безусловната подкрепа на нашата родина – България. Според измененията в Конституцията на Украйна ние трябва максимално за себе си да съхраним българското образование.

Цялото интервю с Антон Киссе може да учете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна