Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се кабинетът да одобри окончателните текстове от антитерористичния закон

Снимка: БГНЕС

След като вчера проектозаконът за противодействие на тероризма бе обсъден при премиера Бойко Борисов, днес кабинетът трябва да одобри окончателните текстове, които да предложи на Народното събрание /НС/.

Проектът предвижда ограничаването на редица граждански права, в случай на терористичен акт или установяването на подготовката на такъв. Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в сравнение с други държави, българското законодателство в тази посока спазва правата на гражданите:

Трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. Мерките, които сме разписали в него, са от извънреден характер. Основната им цел е смисълът да можем да гарантираме живота на гражданите.

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание следващата седмица, прогнозира, в интервю за "Хоризонт" Димитър Лазаров от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви преди дни, че стремежът на управляващите е текстът да бъде окончателно приет преди парламентарната ваканция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени