Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жертви на въоръжените сблъсъци в столицата на Южен Судан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южен Судан е отново във война, заяви говорител на вицепрезидента Рик Мачар, цитиран от ВВС. В събота, когато страната  отбеляза 5 години от своята независимост, столицата беше спокойна, но в неделя отново са били чути множество изстрели. Те са проехтели недалеч от военната база, където живее вицепрезидентът, който е бивш бунтовнически лидер.

В Джуба, столицата на Южен Судан, между правителствените сили, верни на Мачар, и бивши бунтовници, подкрепящи президента Салва Киир, избунхаха въоръжените сблъсъци, които взеха стотици жертви. Точната причина за боевете, избухнали в четвъртък и петък, не е ясна за момента.

Насилието даде живот на страховете, че най-младата държава в света ще изпадне в нов период на нестабилност и то само месеци след подписването на мирното споразумение. Сделката за мир сложи край на гражданската война в страната, започна през декември 2013-а, след като Кир уволни Мачар като негов вицепрезидент. Вероятна причина за военния конфликт е не само политическото съперничество между двамата, но и етническата им принадлежност, тъй като Кир и Мачар произлизат от различни племена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени