Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в столицата на Южен Судан бяха подновени

| обновено на 11.07.16 в 12:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточените сблъсъци бяха подновени в столицата на Южен Судан Джуба, съобщи Франс прес. Според очевидци в няколко части на града са разположени танкове, противовъздушни оръдия и се чува артилерийска стрелба. Много жители на Джуба са се барикадирали в домовете се заради ожесточените сражения, обясни Шантал Персо - говорител на мисията на ООН в Джуба.

Тежка размяна на огън се чува в североизточна посока от мястото, където сме ние. Стрелбата не е спирала от 9.00 сутринта. При нас има малко над 27 хиляди вътрешно разселени души, които търсят убежище от 2013-а.

По-рано Съветът за сигурност на ООН призова президента и вицепрезидента на Южен Судан да сложат край на разразилите се в страната сблъсъци и призова страните в региона да окажат необходимата за целта подкрепа. Франс прес отбелязва, че в декларацията, приета единодушно от 15-те страни-членки на Съвета за сигурност, който заседава тази нощ при закрити врата, се изисква и изпращането на допълнителни мироопазващи сили в района. В текста се изразява и възмущение от нападенията срещу комплекси на ООН и обекти, свързани със защитата на мирни граждани, които могат да се окажат военни престъпления. Говорител на Съвета за сигурност към ООН заяви:

Съветът за сигурност осъди най-остро ескалацията на боевете и всички нападения и провокации срещу цивилни и служители на ООН. Членовете на Съвета за сигурност призовават за незабавно прекратяване на сраженията от всички страни и настояват президента Киир и първия вицепрезидент Мачар да направят всичко възможно да контролират силите си.

Япония ще евакуира хуманитарните си работници от Южен Судан след избухването на ожесточени боеве, съобщи правителството в Токио. Страната ще изпрати военен самолет, който може да изведе от Джуба и други японски граждани, желаещи да напуснат. Япония има 47 хуманитарни работници и около 70 свои граждани в Южен Судан.

Повече от 270 души са загинали през изминалите няколко дни в резултат на въоръжените сблъсъци, избухнали между войници, верни на президента Салва Киир, и на вицепрезидента Риек Мачар, обясни журналистът Ричард Нийлд, който подчерта, че историята се повтаря.

През втората половина на 2013-а имаше все по-голямо политическо съперничество между тях двамата и недоверие. Те прераснаха в боеве след сблъсъци между войници, защото двамата лидери са подкрепяни от две многобройни племена. Сега се случва абсолютно същото.

Южен Судан се опитва да сложи край на продължаващата две години гражданска война, предизвикана от политическото съперничество между Мачар и Киир. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна