Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към панелните квартали без клишета търси фестивалът „One architecture week“

Снимка: „One architecture week“

Искаме да запалим отново интереса към панелните квартали, да покажем тяхното развитие от 1989 до 2016 година и как се е променила тяхната функционалност. Това разказа в предаването „Преди всички“ Любо Георгиев от екипа на фестивала „One architecture week“ преди дискусията „Ролята на гражданското участие в промяната на българските панелни квартали“, която ще се състои в емблематичния пловдивски панелен комплекс „Тракия“, който е трети по големина панелен квартал у нас. Финалното обобщение по темата за културата и средата на панелните квартали предстои през есента в рамките на лекции, дебати и тематична изложба.

За панелните квартали се говори с клишета и негативно отношение, но ще се опитаме да докажем, че тези квартали са се превърнали в доста жива градска част – от монотонна сива среда - в среда с различни активности, посочи още Любо Георгиев и уточни, че в тези квартали вече 25 години няма държавно участие, а общинското е сведено до базисни неща като поддръжка на улици и училища, но европрограмите дават допълнителни възможности за инвестиции на общините.

Запитан по какво си приличат и се различават големите панелни комплекси в различните градове на страната, Георгиев отбеляза, че всеки квартал си има специфика, но организаторите на фестивала се фокусират върху универсалността на темата и разглеждат процеси, валидни за всички подобни квартали.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна