Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Гяуров: Темата за членство на Турция в ЕС приключи напълно

Има забавяне на приемането на Антитерористичния закон

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме четвъртата годишнина от атентата на летище Сарафово, отнел живота на петима израелски и на един български гражданин. В петък, в края на работния ден, прокуратурата внесе обвинителен акт срещу двама ливанци – единият с канадски, а другият с австралийски паспорт. Двамата ще бъдат съдени задочно.
 

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров коментира в "Преди всички", че присъда срещу подсъдимите, макар и задочно, ще е някаква форма на възмездие. По думите му разследването около атентата на Сарафово показва, че няма регламентация на взаимодействието между чуждестранните служби:

В голямата си част това взаимодействия е базирано просто на едни джентълменски договорки и няма никаква регламентация между службите най-често. Доста време ми се струва, че вече има едно нормално взаимодействие. Дали по конкретния казус някой е държал парченце информация, което би било полезно, а не е споделено, аз не мога да кажа.

Според Димо Гяуров има забавяне на приемането на Антитерористичния закон:

Някои от текстовете в Наказателния кодекс, в другите закони, които обсъждахме и по-рано, получиха промяна, но все още нямаме промяната в Закона за чужденците, в Закона за българското гражданство, струва ми се, че Наказателният кодекс още трябва да се пипне тук-там. Надявам се, покрай антитерористичния закон, който се обсъжда, да се продължи с тези мерки, но определено има забавяне с този пакет.

Димо Гяуров коментира последствията след опита за преврат в Турция в отношенията ЕС – Турция, като прогнозира трайна дестабилизация за Турция:

Аз си мисля, че на фона на всичко това, което се случва, на фона на предприетото в момента от властта в Турция, и на фона на очакваните репресии, темата за членство на Турция в ЕС приключи изцяло. По отношение на договорките с ЕС, вероятно режимът би могъл да си позволи да прави това, което прави, защото има по-важна тема в дневния си ред. Според мен по-важната тема в дневния ред е укрепването на властта на Ердоган. Като че ли вече сме свидетели на едно ново начало в стремежа му да утвърди президентска република, да промени Конституцията, да стане самовластен господар. От вчера като че ли започваме да наблюдаваме прояви на предизборна кампания в Турция.

Случилото се в Ница, обстановката в Турция от последните дни, и борбата с тероризма, са част от темите, които ще се обсъждат на започващия в Брюксел Съвет на външните министри на страните от Европейския съюз.

Интервюто на Силвия Великова с Димо Гяуров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна