Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул отново е въведено извънредно положение

Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие"

| обновено на 18.07.16 в 10:00
Снимка: БТА
Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул. Бойни самолети контролират въздушното пространство на Турция по нареждане на президента Реджеп Тайип Ердоган. Мярката се предприема и от съображения за сигурност, съобщи Анадолската агенция.

В цялата страна и тази нощ привърженици на правителството и президента Ердоган останаха по улиците в отговор на призивите за опазване на демокрацията от нов опит за преврат в страната.

На демонстрация в Анкара премиерът Бинали Йълдъръм благодари на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат и на партиите в парламента за реакцията им по време на събитията от нощта срещу събота. Той даде положителна оценка за солидарността на четирите парламентарно представени партии по време на опита за преврат. Той благодари и на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат.

Президентът Ердоган вече обяви, че ще обсъди с опозиционните партии въпроса за възстановяването на смъртното наказание.  В Турция то не е изпълнявано от 1984 година, а от 2004 е отменено напълно, за да може страната да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Продължават засиленото полицейско присъствие и арестите. В рамките на започналото разследване на опита за преврат досега са арестувани 149 полицаи, 70 адмирали и генерали. До снощи съдът постанови 11 от тях да бъдат оставени в ареста. 42 полицаи в югоизточния окръг Батман са били уволнени.

Осмината турски военни, които в събота кацнаха с хеликоптер в Гърция се очаква днес да подадат молби за убежище. До 10 дни е срокът за отговор. В същото време те ще бъдат изправени пред съд в Гърция по обвинение за нелегално влизане в страната. В неделя адвокатът на турските военни съобщи, че в показанията се те са заявили, че са били обстрелвани от турската полиция и емигрирали в Гърция, за да се спасят. Ердоган вече поиска от Атина да екстрадира дезертиралите военни. Междувременно хеликоптеръг, който те използваха, беше върнат на Турция.


Намиращият се в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за инициатор на опита за преврат, каза, че ще се подчини на евентуално решение за екстрадицията му от страна на американското правителство, предадоха световните информационни агенции. Той отново отхвърли нападките срещу него и обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че няма официално искане от Анкара за екстрадирането на Гюлен в Турция и увери, че Вашингтон ще разгледа такава молба, ако се представят ясни доказателства за съпричастност на Гюлен към осуетения преврат.

Същевременно вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати са отказали убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик" генерал Бекир Ерджан Ван, обвинен от властите в Турция, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат. Турски медии вече съобщиха, че генералът е задържан заедно с други офицери.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция. 

Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес, а отговорът на събитията в Турция трябва да бъде "законен, демократичен и спазващ всички човешки права".

Събитията в Турция от последните дни, тероризмът и миграцията, са сред основните теми в насроченото за днес заседание на Съвета по външни работи на Европейския съюз.

Информацията е на БТА и световните информационни агенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна