Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей не планира детайлни разговори за Brexit при срещите с Меркел и Оланд през тази седмица

Тереза Мей
Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей няма да влезе в подробна дискусия за Brexit с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд по време на първите си посещения в чужбина през тази седмица, заяви нейната говорителка в понеделник.

Тереза Мей ще се срещне в Берлин с Меркел тази сряда (20-и юли), за да обсъдят как те могат да работят заедно след гласуването във Великобритания за напускане на Европейския съюз на проведения миналия месец референдум, като ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с други глобални предизвикателства. След това тя ще се отправи към Париж, за да се срещне в четвъртък (21-ви юли) с Оланд, с когото ще разговоря по въпроса за Brexit, както и за атентатите в Ница и за борбата с тероризма.

Разбира се, че ще се говори за политическите реалности и в тази връзка - за решението на британския народ да напусне Европейския съюз. Но това ще бъде нейната първа среща като премиер и поради това не се очаква тя да влезе в много подробни дискусии, заяви говорителка на Мей.

Междувременно бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен заяви пред CNBC, че Великобритания и ЕС не бяха готови за вота Brexit и поради това никой не проучвал въпроса какво ще се случи, ако британците в крайна сметка гласуват за напускане на Съюза.

Това е основният проблем. Политиците изпаднаха в състояние на отговорност, без да имат необходимите знания, без да са подготвени. Така че към настоящия момент и двете страни са в ситуация на неподготвеност, изтъкна Вилпен.

Той добави, че новият британски премиер Тереза Мей все още няма никаква представа какво ще трябва да направи след Brexit.

Доминик дьо Вилпен подчерта, че след като стана ясен резултатът Brexit, двете страни трябва да намерят отговори на основните въпроси, както и да вземат смели решения в предстоящия период.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна