Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Кредитоспособността на Великобритания се намира под натиск след Brexit

Кредитоспособността на Великобритания се намира под натиск след решението на страната да напусне Европейския съюз, показва последен доклад на рейтинговата агенция "Мудис".

Несигурността около оттеглянето на Великобритания от ЕС вероятно ще се отрази на икономическия растеж и ще отслаби държавните финанси. Въпреки това, Обединеното кралство запазва значителната си издръжливост, включително по отношение на голямата си икономика и солидната институционална сила, допълва агенцията.

Според нея икономиката ще се забави значително в краткосрочен план, а средносрочните перспективи за растежа могат да се окажат значително по-слаби, ако Великобритания не успее да постигне нов търговски режим с ЕС, който да ѝ позволява сравнително добър достъп до единния европейски пазар. С оглед на сложността и пълния размер на решенията за икономическата политика през следващите години, институции във Великобритания ще бъдат подложени на сериозен тест, посочи Катрин Мюлбронер, старши вицепрезидент на "Мудис".

Кредитната агенция прогнозира растеж на реалния БВП на Великобритания с 1,5% през тази и с близо 1,0% през 2017-а година. Тя също така отбеляза, че рисковете за тези прогнози са категорично в посока надолу, като има реална възможност за много по-нисък темп на растеж през следващата година.

В съответствие с последните съобщения от страна на новото британско правителство, "Мудис" очаква разхлабване на фискалната политика за тази и следващата година в сравнение с по-ранните прогнози за продължаване на фискалните ограничения. Бюджетният дефицит на Великобритания вероятно ще остане по-висок от очакванията преди Brexit за дефицит в размер на 3,6% от БВП през 2016 година и от 3,5% през 2017 година.

"Мудис" също така предполага, че съотношението на публичния дълг към БВП в най-добрия случай ще стагнира близо до сегашните нива около 90% от БВП. Тя отбелязва, че на този етап е малко вероятно да се осъществят продажбите на активи за повече от 20 млрд. паунда, както беше заложено в бюджета за настоящата година.

Рейтинговата агенция обаче подчерта, че Великобритания също така запазва важните си силни кредитни страни, които са незасегнати от несигурността, свързана с напускането на ЕС. Великобритания е една голяма, разнообразна и конкурентоспособна икономика с високи нива на благосъстояние и гъвкави трудови и производствени пазари, отбеляза "Мудис".

Не са засегнати и важни аспекти на институционалната сила, като силната и отдавна установена правна система, се посочва в последния доклад на кредитната агенция. Вдъхващата доверие Английска централна банка трябва да гарантира финансовата стабилност, като същевременно гъвкавостта на валутния курс на паунда се предвижда да окаже известна подкрепа за износа и за външната стабилност на Великобритания, заключава "Мудис".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна