Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Знеполски: В Турция са налице характеристики на тоталитаризъм

Проф. Ивайло Знеполски
Снимка: БГНЕС
Не медийните коментари, а голите факти помагат да получим ясна представа за събитията в Турция, заяви в предаването „12+3“ проф. Ивайло Знеполски:

Интерпретациите на медиите, свързани с различни среди и кръгове се съобразяват с различните интереси – дипломация, международни отношения, така че трябва да четем някъде между фактите и коментарите.

Изследвал съм в основи създаването на двата основни исторически типа тоталитаризъм – сталинизмът и националсоциализмът в Германия. Виждам, че някакви предпоставки за сравнение са налице, от една страна - на логиката на процесите, от друга – на характеристиките, които започват да се налагат върху характера на политическата система в нашата южна съседка. Тоталитаризмът може да бъде разбран само във връзка с демокрацията. Да не забравяме, че и Хитлер дойде на власт по демократичен път, като спечели изборите, коментира проф. Знеполски.

Той каза, че авторитаризмът, тоталитаризмът или личната власт не са чужди на демокрацията, напротив, експлоатират един основен мотив на демокрацията – властта като еманация на народа, а народът, представен като едно органично тяло:

Виждаме през последните дни, че Ердоган общува директно с масите. Имаме една релация вожд-маси, няма парламент, няма партии, няма други междинни звена. Това е характерен елемент за наличието и логиката за установяване на тоталитарни тенденции.

В Турция наблюдаваме раждането на една идеология, която е свързана с национализъм и връзката с религията. Характерно е, че светските елити са поставени под въпрос, а имамите и религиозните представители не само отправят призиви за подкрепа, но и отказват погребения на убити метежници. Това означава, че има връзка между политическа идеология и религията, т.е абсолютно е нарушен светският елемент във функционирането на модерното общество, допълни проф. Знеполски.

Цялото интервю с проф. Ивайло Знеполски можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна