Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Турция се капсулира

Реджеп Т. Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция се капсулира, голяма част от населението не може да напуска страната, а реваншистките уклони стигат до зверства. Красноречиво е мълчанието на интелектуалците, на опозицията, на т.нар. "кемалисти". Тази позиция изрази в предаването "12+3" журналистът Зорница Илиева, като изтъкна, че все повече въпросите са насочени към повече Ердоган и по-малко демокрация, а това се отчита в Брюксел:

Кой може сега да го спре да реализира идеята си за президентска република с повече правомощия? Срещу него няма никой.

Важно е оттук накъде ще тръгне Турция. Едни извънредни избори в Турция сега, когато Ердоган е на гребена на вълната, могат да доведат до влизането в Меджлиса само на две партии, подчерта още Илиева, но допълни, че Турция има здрави основи на светското си общество:

Ердоган си създаде много вътрешни врагове, които в момента могат да си мълчат и да са бити, но неминуемо ще си останат негови врагове. 

Зорница Илиева обясни още, че е важно какво иска да направи Реджеп Ердоган – дали ислямистка държава по модела на Иран, или да бъде едноличен господар и да посрещне стогодишнината на Турция като президент на страната.  

Лавирането между големите играчи и самостоятелната игра, която Турция се опитва да води в Близкия изток, политиката, която наричаме "неоосманизъм", никога не се е приемала еднозначно нито в Европа, нито в САЩ, подчерта анализаторът.

Цялото интервю на Петър Волгин със Зорница Илиева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна