Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу убийците на руския опозиционен политик Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва започна делото по убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Той бе убит на 28 февруари 2015 г. в центъра на руската столица. Семейството на Немцов обяви чрез своя адвокат, че няма да иска компенсация за неговата смърт.

В хода на предварителните изслушвания по делото за убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов прокурорът поиска от съдебните заседатели да бъде удължен срокът на задържането под стража на участниците в него. В следствения арест се намират пет лица от кавказки произход, които са смятани за физическите извършители на убийството на Немцов. Според  разследващите Заур Дадаев е прекият извършител. Хамзат Бахаев е снабдявал с информация извършители на убийството, а след това е трябвало да им осигури укритие. Сред задържаните е и Темирлан Ескерханов, както и двамата братя Анзор и Шадид Губашеви, които физически са наблюдавали и проверявали маршрута на предвижване на опозиционния политик. Разследването спрямо тях е завършено, но все още обаче то продължава около предполагаемия поръчител и организатор на убийството Руслан Мухудинов, за които в публичното пространство се знае, че се намира в неназована арабска държава далеч от руското разследване.

Мухмудинов е приятел и бивш шофьор на заместник командира на батальона "Север" - Руслан Геремеев. А самият Гаремеев е в най-близкия кръг на и.д. президент на Чечения Рамзан Кадиров. Лично Кадиров отрече преди няколко месеца съпричастността на Геремеев в насилствената смърт на Борис Немцов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна