Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одрин е домакин на традиционно състезание за пехливани

Снимка: kirkpinar.jpn.org

Одрин е домакин на традиционното състезание за пехливани, мазните борби, които са обявени за културно наследство от Юнеско. Преди състезанието участниците се намазват със зехтин или олио. Стадионът, който побира около 10 хиляди души, е препълнен.

По улиците на града се червенеят огромни флагове, на които пише "Суверенитетът е на народа", това е новият слоган на Турция. В магазините, кафенетата, ресторантите, в старинната чаршия има доста хора, но са повече местни туристи, почти няма чужденци. Пред българското генерално консулство в града е опъната голяма тента, за да пази от слънцето чакащите за консулски услуги.

Мурат Саваш, дългогодишен местен журналист, казва, че заради извънредното положение някои борци от чужбина отказали да дойдат, но пак има голям интерес към борбите:

В града няма напрежение. Не смятам, че има опасност, специално по отношение на чужденците. В Одрин поначало няма и много задържани за съпричастност към опита за преврат. Няма проблеми във връзка със сигурността.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан заяви: 

В Одрин, както в цялата страна, е въведено извънредно положение, но то е във връзка с разследването на осуетения опит за преврат, няма ограничения за пътуванията на гражданите, нито пък опасност за сигурността им. Всеки, който иска, може да дойде, да почива или да пазарува. Смятам, че са преувеличени твърденията за поток от завръщащи се в България изселници.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Нахиде Дениз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна