Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на новата реколта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Варенето на ракия ще може да се извършва през цялата година, а вместимостта на съдовете, в които се случва дестилацията на домашния алкохол ще бъде увеличена до 1000 литра. Това са две от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които депутатите приеха на първо четене в пленарната зала в сряда.
Нямам грешка, уважаеми слушатели и не цитирам новина от преди време. Това, което се случи със Закона тази сряда е реално връщане на стария режим, който беше отменен с промени в същия закон през ноември 2015 година. Интересно е да се отбележи, че част от вносителите на сегашните промени са същите, които предложиха промяната на режима през миналата година!
Какво още включват новите промени? Акцизът върху произведената ракия ще се събира от съответната община, която вече ще трябва да контролира производството. С мотива, че ще се намали незаконното производство на дестилати и спиртни напитки, народните представители въведоха регистрация на обектите, която ще се извършва от местната власт, а публичният регистър ще се води от агенция „Митници“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна