Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнемотехниките и загадките на паметта

С помощта на научни проучвания е установено, че ние помним само около 10 % от информацията, която сме прочели, около 20 на сто от тази, която сме чули, приблизително 30 % от онази, която сме видели, но запаметеното от нас доближава половината от цялата информация, при възприемането на която сме използвали едновременно и своето зрение, и своят слух, а в случай, че общуваме, събеседваме или участваме в дискусии, тези проценти вече започват да гонят седемдесетте. Причините не са една или две – неслучайно в древногръцките митове богинята на паметта Мнемозина е част от поколението на легендарните титани, деца на небето Уран и земята Гея, че отгоре на всичко е и майка не на кого да е, а на деветте музи, чийто баща е самият Зевс.
Но какви други мистерии и изненади крие нашата капризна памет? До каква степен можем „да ремонтираме“ тази машина на времето, обърната към нашите спомени? Как можем да подобрим особения й „имунитет“ чрез своеобразни кукички, вериги, огледала и цели мисловни карти при загадъчните си пътешествия в миналото? Невротерапевтът Агнешка Дейнович ни помага да разберем отговорите на тези въпроси.
• Вечният двигател: неврологът Димитър Колев за модерните приложения на тренинга, известен като неврофийтбек, който помага на мозъка да се самоусъвършенства в измеренията на своята биоелектрическа активност и дори да си помага сам при лечението на някои заболявания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна