Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единадесето издание на Лятна академия на изкуствата – Созопол

БНР Новини
Снимка: Лятна академия на изкуствата – Созопол

Наскоро завърши успешно единадесетото издание на Лятна Академия На Изкуствата – Созопол. За двадесет дни красивият ни морски град приюти и завъртя в магията на изкуството 104 активни участници в 9 майсторски класа в областите музика, изящни изкуства и театър. Напълни залите с публика и много приятели, а последвалите концерти на участниците, бяха истински празник за античния град. Академията на изкуствата е основана през 2004 година. Целта е да се събират талантливи млади хора, които в приятната атмосфера на лятото да се обучават, да развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена.

Тазгодишното издание на Академията проведе майсторски класове, водени от изтъкнатите музиканти – проф. Георги Спасов – флейта и проф. Петко Радев – кларинет, преподаватели в НМА „Панчо Владигеров“, също и проф. Анатоли Кръстев – виолончело, проф. Кеворк Мардиросян – преподавател по цигулка в Jacobs School of Music – Indiana University –
Bloomington (САЩ), Маргарита Калчева – контрабас, преподавател в Университета в гр. Казанава (Kanazawa) – Япония, Мария Принц – преподавател по пиано в Университета по музика и танц във Виена, Австрия, д-р Бинка Добрева, преподавател в ЮУ – Благоевград, актрисата Касиел Ноа Ашер и художника Юлиян Месса.



За единадесетото издание на Лятна Академия на изкуствата – Созопол и за впечатленията си от учебния процес, творческата дейност и заключителните концерти, превърнали се в събития за морския ни град, ни разказва г-жа Петя Великова – основател и организатор на високо квалифицирания образователен форум:



Това, което се случи през тези двайсет дена, беше едно прекрасно културно събитие. Всеки един концерт беше малък бисер в огърлицата от заключителни събития и всеки един концерт, изложба или спектакъл блестеше със своя собствена светлина. Новите неща тази година бяха класът на проф. Кеворк Мардиросян, който дойде от университета в Индиана. Той събра много български деца разпилени по света – от Германия, Австрия, много участници от чужбина – Китай, Испания, САЩ. Неговият клас беше от 18 ученика, а в заключителния концерт взеха участие девет. Такова изпълнение би могло да се чуе във всяка една световна концертна зала. Солистите бяха удивителни. Концерт, блестящ със своя собствена светлина и много различен, беше този на контрабасите. Преподавателката им Маргарита Калчева ги зарази с много любов към музиката.




За новаторските класове по актьорско майсторство и живопис, продължава да разказва г-жа Великова:

Друго изключително интересно събитие беше класът по актьорско майсторство на Касиел Ноа Ашер, която даде свобода на учениците си и те предадоха друг живот на вечните пиеси на Шекспир, Тенеси Уилямс и Еврипид – погледнати през очите на младото поколение. В спектакъла се преплитаха текстовете на тези автори, изпълнявани от участниците все едно са в училищния двор, където се събират и си разказват тези истории. Творческият експеримент, който направи Касиел с учениците си беше прекрасен нещо невиждано и много красиво.Имахме преподаватели по живопис – Юлиян Месса и Силвия Илкова. Децата нарисуваха картини с масло на тема „Човекът и морето“. Едно от съпътстващите събития беше изложбата на Месса и Стоян Филипов – Фил, а другото – невероятният клавирен концерт на Антонина Бонева и Радка Чомакова – две големи приятелки на Лятна Академия на Изкуствата. Младите изпълнители на народна музика при д-р Бинка Добрева, нашата певица, солистка на „Мистерии на българските гласове“ направиха събитие изпълненията си. Имаше участници от Полша, които пяха на български език. Впечатление на публиката и нас направи Георги Йовнов от Царево, което природата е надарила с невероятен глас и харизма.



За своите колеги в Академията и за техните постижения като преподаватели, бившата флейтистка Петя Великова споделя:

При Мария Принц имаше едно момче, което идва от Канада и свиреше божествено. Децата и преподавателите дадоха всичко от себе си, за да се случи академията и тя беше изключително пълнокръвна. Тази година публиката можеше свободно да наблюдава работата на майсторските класове.През годините ми помагат проф. Георги Спасов,който е и артистичен директор на сдружението, кактои Мария Принц, също творчески директор и член на Управителния съвет. Заедно обмисляме и взимаме решения за следващи години и единственото нещо от което се ръководим е това, което са казали латините: "Истината говори чрез устата на децата".








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна