Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: „Ислямска държава“ все още е способна да нанесе смъртоносни удари

Барак Обама
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че групировката „Ислямска държава“ все още е способна да нанесе смъртоносни удари далеч от базите й в Близкия изток.
Тези мрежи са по-активни в Европа, но е възможно да бъдат активирани и у нас, каза американският президент месец и половина след атаката в Орландо, при която екстремист уби 49 души.

Изглежда че упадъкът на ИДИЛ в Сирия и Ирак ги кара да прибягват до тактика, която сме виждали и преди: да окуражават ефектни нападения в чужбина, включително и в Съединените щати. Службите ни работят денонощно в сътрудничество с чуждестранните ни партньори, за да предотвратят такива нападения. Но, както видяхме, много е трудно да попречим на единаци и малки клетки, които са решени да убиват невинни хора и да умрат.
След съвещание в Пентагона Обама призна, че въпреки военните успехи от последните две години американците и техните съюзници са все още „далеч от освобождаването на Ракка и Мосул“ - градове в Сирия и Ирак, окупирани от джихадистите. Вашингтон остава „готов за сътрудничество с Русия срещу ИДИЛ и "Ал Кайда" в Сирия, но до момента руската страна не взе необходимите мерки“, каза още Барак Обама.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна