Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стефанов: ЕК е заинтересована наравно с българския потребител да има алтернативна доставка на газ

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

Много открито се заявява, че се дава зелена светлина за хъб "Балкан“, но по-скоро се заявява, че Европейската комисията би подкрепила едни такива усилия и дори би се съгласила евентуално в него да влиза и руски газ, това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" икономистът Руслан Стефанов:

Ако човек следи внимателно това, което се е случвало в отношенията между България и ЕК и въобще отношението към тези проекти, ще види, че действително по отношение на идеята България да бъде някакъв газоразпределителен център в бъдеще Комисията е изразявала винаги подкрепа. Идеята обаче този газоразпределителен център да включва руски газ и изградена инфраструктура с европейски пари, винаги е била приемана много скептично от ЕС. Скептично е приемана от гледна точка на времето. Казва се - да, възможно е, но първо трябва да свършим две неща – да има връзка с Гърция, което вече се случи, второ – трябва да има интерконектор, да има достатъчна възможност България да доставя пълния обем необходим газ алтернативно.

Стефанов допълни:

ЕК е заинтересована наравно с българския потребител да има алтернативна доставка на газ за цяла Югоизточна Европа. Много сериозен екип на ЕК, поне от една година, работи много близко с българските си колеги.

Цялото интервю с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна