Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В храма "Света Петка" почетоха 20-годишнината от кончината на Ванга

Тук ще е едно от малкото тихи и сигурни места, казвала пророчицата за Рупите

| обновено на 06.08.16 в 13:45

Стотици  поклонници и вярващи се събраха в храма "Света Петка" в местността "Рупите", за да отбележат 20-та годишнина от кончината на Ванга. 

Панихидата  бе отслужена  от свещеници пред гроба на пророчицата. Десетки бяха хората,  получили от  Ванга помощ и надежда, които оставяха  живи цветя и запалваха свещ. Някои идваха за първи път, но усещаха магнетичността на мястото и духът на светицата, както я наричат всички.

Председателят на Фондация "Ванга" Иван Драмов заяви:

Леля Ванга виждаше това място като почти единствено в нашата страна, което да бъде тихо, спокойно, място за самооценка на собственото поведение и грехове, който има сили да ги признае, и да се прекръсти в нейния храм. Такива места по нейни данни ще бъдат малко.

В храма "Света Петка" за първи път бяха изложени новите картини на академик Светлин Русев, които той е сътворил по заръка на пророчицата. Основателите на фондация "Ванга" обявиха, че името ѝ вече е регистрирана запазена марка в патентното ведомство, с цел да не се изопачават събитията от живота и да не се злоупотребява с нейните способности.

В родния град на пророчицата - Струмица Република Македония, започва  кампания за събиране на средства за построяване на храм "Успение Богородично" по заръка на Ванга, която и днес ни съветва:

Бъдете добри! Злото се побеждава само с добро. България ще се оправи! Имайте вяра и любов!

Земният път на Ванга приключи на 11 август, преди 20 години, но поменът по православна традиция се прави предната събота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна