Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български спасители участват в издирвателните операции в Скопие

| обновено на 08.08.16 в 12:20
Снимка: БГНЕС

Аварийно-спасителните екипи от София се включват в издирването на хора, изчезнали при наводнението в Скопие и околностите. Това, което разбрах за нашите два екипа, са задачи по издирване на хора, за които се смята, че е възможно да са загинали. Имаме веднага след това среща с генералния директор на "Гражданска защита" в Македония. Ще уточним задачите за другите групи пожарникари, след което ще минем през Централния кризисен щаб с участието на министъра на здравеопазването и кмета на града. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Най-големият проблем в момента там е неизвестността – за поне 10 човека. Предполага се, че някои са в колите си, затрупани от кал, други са отвлечени десетки километри по течението на реките. Затова и операцията по тяхното издирване е изключително мащабна.

Освен специализирани екипи от пожарната България може да предостави хуманитарна помощ от Българския червен кръст, каза още гл. комисар Николай Николов.

Това, което прави впечатление в Македония, е, че дъждът неумолимо продължава да вали. Разговаряйки с хората, тук всеки приема една отделна капка като потоп. Още не е преминал ужасът от преминалия потоп. Доста е трудно, но смятам, че хората са организирани и работят задружно.

Не се очаква сериозно подобрение на времето.

Тежка е ситуацията. Т.е., обектите, които бяха отводнени, започва се ново отводняване. Екипите на Столичната дирекция "Сигурност" двата екипа, с 8 човека, се включиха незабавно по операцията за търсене и спасяване и по-конкретно издирват едно дете, завлечено, заедно с дядо си с трактор. Дядото е намерен, но детето все още не. Много тежка задача. Така или иначе работи се. Двата екипа на пожарникарите в момента отводняват и също участват в операции по издирване и спасяване. Необходимо е да бъдат проверени всички автомобили, а те са повече от 100, които са завлечени от водната стихия. Предполага се, че може да има още някой загинал в тях и все още неоткрит.
Ние предлагаме помощ, ако тя бъде потърсена. Все още Националният кризисен щаб не е взел своето решение, дали ще задейства механизма за гражданска защита на ЕС. Дали ще се обърне към нас с искане за още помощ, техника, личен състав, евентуално вода, дезинфектант или нещо друго.  

Недостатъчен контрол върху строителството е една от причините за трагедията, при която загинаха най-малко 21 души, посочи главен комисар Николов:

В Скопие е налице проблем с незаконното строителство, и жертвите, които са дадени, са преди всичко от къщи, построени непосредствено до коритото на реката.


Цялото интервю на Силвия Великова с Николай Николов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна