Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 пациенти с хепатит С се нуждаят от най-съвременната терапия за това заболяване

Протест на болни от хепатит С пред сградата на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Около 500 пациенти с хепатит С се нуждаят от най-съвременната терапия за това заболяване. По-малко от половината са го получили, при това след дълги битки със Здравната каса. Твърдението е на сдружение "ХепАктив", което организира протест пред институцията във вторник.

От НЗОК отговориха, че при тях са постъпили около 260 молби за лечение, над 220 от тях са били одобрени. Нито на протеста, нито в дните след него обаче гледните точки на институцията и пациентите се срещнаха.

Преди две години фармацията направи революционен скок в лечението на хроничния вирусен хепатит С. Беше открита терапия, която лекува почти 100% от пациентите. До пролетта на тази година у нас беше лекувана малка пилотна група на разноски на фармацефтичната индустрия, разказа гастроентерологът доктор Радин Цонев:

Тези, които ние успяхме да лекуваме, бяха около 150 човека и бяха тежки пациенти с един прекрасен резултат, резултат на абсолютно изчистване, излекуване на вируса в 98,4%, което значи, че на практика ние на всеки 100 човека сме имали почти 100% излекувани.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Цекулова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени