Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителят Веселин Илиев: Не е срамно да викаш за помощ

Снимка: Сияна Спиридонова

Втората половина на август често се определя като по-опасна за плуване в морето. От края на юли и началото на август започва движението на студените въздушни маси от вътрешността на морето към брега, които завличат водата към брега, образуват огромни вълни и стават причина за много инциденти.

Веселин Илиев, старши-спасител на Северния плаж в Бургас, обясни за предаването "12+3", че мъртвото вълнение е трудно за идентифициране от неопитно око:

От брега се виждат дълги, непрекъснати вълни с бяла пяна, но там, където вълните са прекъснати помежду си, т.е. има пространство около десетина метра, където няма вълна и водата е тъмнозелена, леко накъдрена, там няма бяла пяна – това е т.нар. обръщало. Тази вода изкопава пясъчното дъно, там стават огромни ями. Който попадне в това обръщало, не разбира и не умее да плува, обикновено бива завлечен навътре в морето. Краката потъват като в блато. 

Спасителят посъветва в подобна ситуация попадналият в опасната зона да поеме дълбоко въздух и да легне върху повърхността като звезда, след това да вдигне ръка и да извика за помощ, без да се срамува. Хората масово се разделят с живота си от срам, категоричен бе Илиев, който сподели, че от дългогодишния си опит може да каже, че от стотици давещи се само десетки викат за помощ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна