Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Марковски: Високотехнологичните компании имат интерес да се разкриват проблемите в софтуера им

Вени Марковски
Снимка: личен архив Вени Марковски

Високотехнологичните компании имат интерес да се разкриват проблемите в техния софтуер, но така, че да могат да бъдат коригирани. Затова предлагат пари на хакери. Това заяви за предаването "12+4" по „Хоризонт“ председателят на "Интернет общество" – България Вени Марковски. На ниво държавно разузнаване "нещата са по-сериозни и по-груби", допълни той.

Един от известните в света хакери и основател на две от най-големите конференции за хакери в САЩ – Джеф Мос организира преди месец мероприятие, посветено на Хилари Клинтън, с цел да се съберат пари за нейната предизборна кампания -  т.е. има и една нотка на патриотизъм в хакерите, които са засегнати от това, че в тяхната собствена изборна надпревара има опит за влияние от страна на други хакери.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж вече публично е заявил, че не би искал следващият президент на САЩ да бъде Хилари Клинтън, припомни Марковски в коментар за последните разкрития в щаба на партията на Клинтън, публикувани в сайта:

Във военните доктрини на няколко държави има текстове, че срещу кибернападения може да се реагира с конвенционални военни средства и това го има от години насам. Големият проблем в случая е по какъв начин може да се докаже, че една кибератака или едно хакване е свързано с чужда държава и, второ, в случая с Демократическата партия, това все пак е партия, това не е държава, независимо, че от тази партия е излъчен президентът.

Интервюто с Вени Марковски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна