Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските консерватори призоваха за премахване на двойното гражданство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските консерватори поискаха Берлин да отмени двойното гражданство. Германия трябва да се върне към старите правила за издаване на паспорт и всеки да има право само на едно гражданство, заяви генералният секретар на Християн-социалния съюз Андреас ШойерВ интервю за вестник "Райнише пост" Шойер заяви: Германският паспорт не е преоценена стока, която човек може да си вземе към първия паспорт. Той посочи, че само чужденци, които са живели достатъчно дълго в Германия и са се интегрирали, като са приели германските ценности и принципи, могат да станат и граждани на федералната република.

Мнението на ХСС се споделя и от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер, който е от Християн-демократическия съюз. Смятам, че човек трябва да избере едно гражданство. Не може един човек да има два паспорта, посочи той.

В отговор на това социалдемократите заявиха, че двойното гражданство ще остане и те няма да подкрепят инициативи за премахването му. Мярката се отнася най-вече за децата на чужденци, родени в Германия. До 2014 година те получаваха германски паспорт заедно с този на родителите си, но до 23-тата си година бяха задължени да изберат един от двата. Родените след 2014 година имат право да запазят и двете гражданства. Това правило засяга най-вече германците от турски произход.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна